A Dyson történet
James Dyson

Mindenki csalódott már termékben, ami nem működött megfelelően. Tervezőként úgy éreztem, tehetek valamit azért, hogy egy folyamatot jobbá tegyek teljesen új technológia bevezetésével. Az egész vállalat azt a hitvallást képviseli, hogy találmányainkkal, általunk feltalált technológiákkal problémákat orvosoljunk és folyamatosan egyre jobb termékeket alkossunk.

Egy nagyszerű ötlet

Egy nagyszerű ötlet

1978-ban James Dyson rájött, hogy porszívója már nem működik rendesen. Csalódottságában szétszerelte a készüléket, és felismerte, hogy a problémát egy koncepciós hiba okozza. A porzsák eltömődése miatt a szívóerő fokozatosan csökken, ezért folyamatosan zsákot kell cserélni. Korábbi munkáit alapul véve úgy gondolta, hogy a gyárakban alkalmazott, általa tervezett festék részecske elválasztó "ciklon torony", amely a centrifugális erő elvén működik, segíthet egy új koncepció kialakításában.

Munkához látott, és nyolc évvel, valamint 5127 prototipussal a háta mögött megalkotta a világ első, porzsák nélküli porszívóját.

A "G-Force"

A "G-Force"

James Dyson első porszívóit Japánban kezdték értékesíteni. A japánok meg voltak róla győződve, hogy egy hazai high-tech termékkel állnak szemben, nem pedig egy fiatal felhasználó termékével. A készülék teljesítménye miatt hamarosan státuszszimbólum lett, és egyes példányait már 2000 dolláros áron árulták. A G-Force 1991-ben megnyerte a Japánban rendezett Nemzetközi Design Kiállítás nagydíját.

DC01 porszívó

DC01

A G-Force készülék jogdíjainak értékesítéséből befolyt összegből James megalapította saját cégét, a Dyson Ltd.-t. 1993-ban nyitotta meg első kutatási központját és gyárát Cotswolds-ban. Itt látott munkához, hogy megalkossa a porszívók következő generációját. A munka eredménye a DC01 (DualCyclone) lett, amely a világ első 100%-os szívási hatékonyságú készüléke.

A Dyson ma

A Dyson ma

Napjainkban a dyson több, mint 65 országban van jelen és mérnökeinek száma meghaladta az 1000 főt. Az RDD részleg nívós szakértőinek köszönhető, hogy a dyson készülékek értékállóságban, teljesítményben és energiahatékonyságban is felülmúlják versenytársaikat.

Dyson mérnökök

Dyson mérnökök

A Dyson készülékek folyamatos tervezése és fejlesztése Nagy Britanniában, Szingapúrban, Malajziában zajlik. Munkatársaink a tudomány széles berkeiből érkeztek: elektrotechnika, aerodinamika, elektronika, kutatás, fejlesztés, folyadék szétválasztó rendszerek, robotika, szoftverfejlesztés, gázturbinás és normál motortechnika, mikrobiológia, hangtan stb. Az RDD részleg minden tagja szakértőnek számít a maga területén. Együtt dolgozva érik el, hogy a Dyson készülékek felülmúlják versenytársaikat teljesítményben, értékállóságban, energiahatékonyságban stb.

A készülék közelről

Dyson világszerte

Malmesburytől Malajzián és Szingapúron át Chicagóig a Dyson csapata a világ minden tájáról tevődik össze. Minden egyes embernek fontos szerepe van a vállalat sikerében. A család legfiatalabb tagja, egyben az utóbbi évek legnagyobb beruházása, a cég szingapúri motor gyára. A gyárat a legújabb generációs, kulcsfontosságú digitális dyson motorok gyártására hozták létre.

Dyson iroda - Malmesbury

Kutatás, tervezés és fejlesztés

A vásárlói visszajelzéseknek hála James Dyson további ötletei megvalósítása mellett döntött. Mérnökökből és tudósokból álló csapatával új kutatásfejlesztési laboratóriumot hozott létre Cotswoldban, majd Malmesnurybe. Egyre több ötlet, egyre több fejlesztés.

Fejlesztés, javítás, finomhangolás, és újra fejlesztés

Fejlesztés, javítás, finomhangolás, és újra fejlesztés.

A Dyson mérnökei folyamatos munkában vannak. A fejlesztéseket javítások, finomhangolások, majd újra fejlesztések követik. A cél, hogy kezük közül a lehető legjobb termék kerüljön ki. De létezik egyáltalán ilyen? A jó mérnök tudja, hogy mindig marad mit tenni, ezért a munka mindig kezdődik előlről. Fejlesztés...

Anyagismeret

Anyagismeret

A Dyson mérnökeinek legfőbb vezérelve, a készülékek teljesítményének és súlyának ideális összehangolása. Geometriai tudásuknak és anyagismeretüknek hála mérnökeink a kevesebből többet tudnak kihozni. Kevesebb anyag, kisebb súly, nagyobb teljesítmény ugyanakkor kevésbé pazarló technológia. Ez a Dyson koncepció!

A jövő mérnökei - a James Dyson Alapítvány

A jövő mérnökei - a James Dyson Alapítvány

Mérnökök: a világ problémáinak megoldói. És nekünk többre van belőlük szükségünk. James Dyson ezért lelkesen támogatja a fiatalokat a tudomány, a technológia és a műszaki tudományok gyakorlásában. Jótékonysági szervezete tanulmányi ösztöndíjakon, oktatási programokon és tananyagokon keresztül támogatja a diákokat és tanáraikat.

A James Dyson-díj

A James Dyson-díj

A James Dyson-díj egy nemzetközi formatervezési díj. Azért hoztuk létre, hogy inspirálja a jövő dizájnereit, mérnökeit és kiemelje őket a tömegből a nemzetközileg elismert tervezők szintjére.

;