A DYSON TÖRTÉNET

James Dyson

YBizonyára ismeri azt az érzést, amikor egy háztartási termék cserben hagyja. „Még én is jobbat terveztem volna” - gondolja ilyenkor. De hányan váltják ötleteiket valós cselekedetté? James Dyson ezt teszi. Ő egy olyan ember, aki szereti jobbá tenni a dolgokat. James Dyson bebizonyította, hogy a találékony gondolkodás és a zord mérnöki technika jobb gépeket hoz létre.

EGY ÚJ ÖTLET

Öt év 5127 prototípus

1978-ban James Dyson észrevette, hogy a labdás talicska festékszóró termében a levegőszűrő folyamatosan eltömődik a porrészecskéktől (csakúgy, mint ahogy a porszívózsák is eltömődik a portól). Ezért egy ipari ciklontornyot tervezett és épített, amely eltávolította a porrészecskéket azáltal, hogy a gravitációnál 100.000-szer nagyobb centrifugális erőt fejtett ki rájuk. Ugyanezen elv működhet a porszívók esetében is?

James Dyson nekilátott a munkának. Öt évvel és 5127 prototípussal később elkészült a világ első porzsák nélküli porszívója.

Five years image

KUTATÁS, TERVEZÉS, FEJLESZTÉS

Dyson office image

AZ ÖTLETEKHEZ KUTATÁSRA, TERVEZÉSRE ÉS FEJLŐDÉSRE VAN SZÜKSÉG

A közönség válasza elég önbizalmat adott Jamesnek más ötletek és felfedezések megvizsgálásához. Mérnökökből és tudósokból álló egyre nagyobb csapatával nagyobb helyre volt szüksége. James új kutatásfejlesztési laboratóriumokat hozott létre a Cotswoldsban található székhelyén. Aztán később továbbbővítette őket. Még több ötlet. Még több felfedezés.

SOHA NEM NYUGSZIK

A DYSON MÉRNÖKÖK

Több mint 1000 Dyson mérnök és tudós célja Nagy-Britanniában, Szingapúrban és Malajziában a Dyson gépek feltalálása és fejlesztése. Sokféle tudomány segíti munkájukat:

elektrotechnika; aerohidrodinamika; prototípus-készítés; elektronika; tervezés; tesztelés; szétválasztó rendszerek; robotika; szoftverek; anyagok; motorok; aerodinamika; mikrobiológia; gépészet; hangtan; megfelelőség; hardverek; gázturbinás motorok. És sok más.

Az RDD részleg minden tagja szakértőnek számít a maga területén. Együtt dolgozva elérik, hogy a Dyson gépek teljesítménye felülmúlja a többi gyártó gépeit. Ezek a gépek úgy készültek, hogy tartósak legyenek.

Dyson engineers image

A JÖVŐ MEGTERVEZÉSE

James Dyson foundation image

A JAMES DYSON ALAPÍTVÁNY

Mérnökök: a világ problémáinak megoldói. És nekünk többre van belőlük szükségünk. James Dyson ezért lelkesen támogatja a fiatalokat a tudomány, a technológia és a műszaki tudományok gyakorlásában. Jótékonysági szervezete tanulmányi ösztöndíjakon, oktatási programokon és tananyagokon keresztül támogatja a diákokat és a tanárokat. A szokásoktól eltérően, amikor James a brit kormányt reklámozza, a kis gyermekeket nem az azonnali sikerből, hanem a kudarcból és a kemény munkából tanulásra szólítja fel.